Pe sistemul că e mare şmecherie, Legături cu iz penal între firmele CONDOR PĂDURARU, DANSTUD şi SIA DYNAMIC SOLUTION SRL

sorin-paduraruArt. 246 din Codul penal:,,Deturnarea licitaţiilor publice:Fapta de a îndepărta, prin constrângere sau corupere, un participant de la o licitaţie publică ori înţelegerea între participanţi pentru a deturna preţul de adjudecare se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani.”

 Asupra activităţii societăţii CONDOR PĂDURARU SRL dintotdeauna au planat suspiciuni în ce priveşte modul prin care această firmă a reuşit şi reuşeşte să obţină lucrări finanţate din bani publici. În portofoliul firmei CONDOR PĂDURARU apar foarte multe lucrări cu Primăria Slatina, dar şi cu alte primării din judeţul Olt şi din ţară. Spre deosebire de SCADT – ul senatorului Ion Toma, acţionarii CONDOR PĂDURARU (Ion Păduraru, Sorin Păduraru şi  Cristian Păduraru) nu au deţinut funcţii în administraţia publică locală sau centrală (deşi au fost membri PNL Olt) şi nu s-au implicat în mod direct în viaţa politică. Pentru obţinerea lucrărilor, acţionarii CONDOR PĂDURARU au avut un alt tip de abordare şi anume obţinerea licitaţiilor publice prin şpagă, lucru recunoscut chiar de unul dintre acţionarii CONDOR PĂDURARU SRL, în procesul intentat de DNA fostului primar al municipiului Slatina, Darius Vâlcov. Deşi constrâns de împrejurări să recunoască că a dat mită doar pentru o lucrare (reabilitare centru istoric Slatina – lucrare evaluată la peste 140 miliarde lei vechi), această mărturisire nu înlătură, ba din contră, bănuielile de fraudare a celorlalte licitaţii câştigate de firma CONDOR PĂDURARU. Deşi în breaslă se laudă cu faptul că este ,,turnător” la DNA, unul din acţionarii firmei CONDOR PĂDURARU, inculpatul-martor Sorin Păduraru, face şi desface tot felul de lucruri cu iz penal (organizarea sau parte a unui grup infracţional pentru obţinerea de licitaţii, şantaj-ameninţări, trafic de influenţă etc.). În plan concret, acţionarul de la CONDOR PĂDURARU vrea să lase tuturor impresia că se bucură de imunitate din partea procurorilor DNA, fapt ce i-ar permite să acţionez dincolo de rigorile legii. Oare chiar aşa să fie?!

 

,,Leo” de la Craiova

Nu ştim dacă infractor te naşti sau devii, îi lăsăm pe specialişti să decidă asupra acestui controversat subiect, însă e clar că lăcomia, vanitatea şi beţia puterii îl fac vulnerabil pe orice om (unii ar zice că şi prostia!). De ceva vreme, în ecuaţia licitaţiilor cu „cântec” obţinute de firma CONDOR PĂDURARU apare un personaj nou, Leonard Răescu, alintat Leo, din Craiova. Leonard Răescu este acţionar la firmele ORIZONTURI 2025 SRL şi SIA DYNAMIC SOLUTION SRL. Ambele societăţi au acelaşi obiect de activitate – ,,activităţi de consultanţă pentru afaceri şi management” – şi împart acelaşi sediu de pe strada Unirii nr. 164 din municipiul Craiova. Soţia lui Leo este judecător la Curtea de Apel Craiova, la Secţia Contencios Administrativ şi Fiscal, exact locul unde se judecă şi contestaţiile licitaţiilor publice. Pur accident sau nu, declaraţiile de avere ale judecătoarei Răescu lipsesc de pe portalul Curţii de Apel Craiova. De ceva vreme firmele lui Leo se ocupă cu depunerea de proiecte finanţate cu bani europeni prin AFIR (Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale). În mare parte, beneficiare ale proiectelor elaborate de firmele lui Leo pe Măsura 125 ,,Îmbunătăţirea şi dezvoltarea infrastructurii legate de dezvoltarea şi adaptarea agriculturii şi siviculturii” sunt firmele CONDOR PĂDURARU şi PADRINO SRL. Legătura dintre cele două firme este mai mult decât evidentă. Cristian Păduraru, unul din acţionarii de la CONDOR PĂDURARU, este căsătorit cu fata patronului de la PADRINO SRL. De exemplu, în localitatea Studina din judeţul Olt, pe unul din proiectele finanţate de AFIR Dolj şi elaborate de firmele lui Leo din Craiova, la licitaţia organizată de Primăria Studina participă doar două firme, câştigătoarea investiţiei în valoare de 35 de miliarde lei vechi fiind declarată firma PADRINO SRL. Anterior acestei licitaţii, mai exact din 2014, primarul localităţii Studina, liberalul Marian Vasile, prin firma DANSTUD SRL, firmă în care primarul din Studina este unic acţionar, se afla în relaţii contractuale cu firma CONDOR PĂDURARU SRL. În 2014, DANSTUD SRL are efectuate lucrări subantrepriză pentru CONDOR PĂDURARU în valoare de 15 miliarde lei vechi, iar în anul 2015 lucrări în valoare de 33 de miliarde lei vechi. În anul în curs, DANSTUD are de încasat de la CONDOR PĂDURARU suma de 15 miliarde lei vechi pentru lucrări realizate tot subantrepriză. La ora actuală, la AFIR Dolj, tot pe un proiect depus de firmele lui Leo, şi tot pentru localitatea Studina, se caută de zor finanţare. Însă din acest păienjeniş de firme nu puteau să lipsească şi firmele patronului de la ALINMAR CONSTRUCT SRL, Marian Florescu. Însă despre aceste combinaţii la licitaţii în numărul viitor! Până atunci, poate inspectorii ANTIFRAUDĂ se vor sesiza din oficiu şi vor verifica schimbul de facturi dintre firma CONDOR PĂDURARU şi firmele PĂDURARU CONSTRUCT şi CONDOR LOGISTIC, firme deţinute de clanul Păduraru şi care înregistrează mari pierderi.

Alin BĂLAN

Anunțuri